ЗНАЈ ГИ ТВОИТЕ ПРАВА:

Title VII of the Civil Rights Act of 1964 го прави нелегално секој работодавач да дискриминира поединец врз основа на неговата/нејзината религија. Важно е секој од нас да го знае законот и нашите законски права во врска со нашите верувања.

Еве неколку важни совети и упатства што треба да ги следите кои се однесуваат на Духовните Сатанисти:

1. Ако некогаш се најдете во затвор КАДЕ И ДА Е, чувајте ги вашите верувања за себе. Надлежните во овие места, сакале или не, го имаат тоа врз вас и можат да прават што сакаат со вас сè додека останете во притвор.

2. На овие места, советник или психолог повеќе од веројатно ќе ве интервјуира. Чувајте го едноставно. Звучи како да си овца и сообразувај се. Овие индивидуи не ги препознаваат и нема да препознаваат психички феномени, духовност (освен ако не е умерена и ГЛАВНА, т.е. христианство, јудаизам, ислам).

Повеќето од нив се обучени како атеисти или се ксијани и отвореното дискутирање за вашите верувања, практики или надарени способности ќе резултира со целосна психијатриска евалуација.

3. Доаѓањето на вниманието на психијатарот М.Д., ќе резултира со етикетирање како луд, дадени психијатриски лекови против твоја волја (може да ти ги стават во храната) и ќе бидеш испратен во психијатриско одделение, таму да бидеш затворен. Секоја ситница што ќе ја направите или кажете таму ќе ве означи како луд, освен ако не се однесувате како да сте целосно усогласени.

4. Што се однесува до црната магија, горливите денови поминаа. Власта ги означува ваквите работи како легло, на лудачки раб и не ги препознава таквите појави. НО, НЕ упатувајте закани никому. Упатувањето закани од секаков вид е нелегално. Ако сакате некого да упатите клетва, задржете го ова за себе и НАПРАВИ ГО, не зборувајте или фалете се за тоа ОДНАПРЕД, бидејќи може да ве натера да УПРАВУВАТЕ ЗАКАНИ, ВОЗНЕМИРУВАЊЕ и ЗАЛАШУВАЊЕ. Кога ќе се направи штетата, тие не можат да направат никакво нешто.

ВО ВРАБОТУВАЊЕТО:

Според Наслов VII од Законот за граѓански права од 1964 година, на работодавачите во САД им е забрането да дискриминираат поединци поради нивната религија при вработување, отпуштање и други услови и услови за вработување. Исто така, бара од работодавците разумно да ги приспособат верските практики на вработениот, освен ако тоа би создало непотребни тешкотии кај работодавачот. Имате право да ја практикувате вашата религија на исто ниво како и сите други на вашето работно место.

Секој треба да побара од неговиот/нејзиниот персонал за човечки ресурси или други претставници копија од политиката на вашиот работодавец во однос на религијата на работното место. Има многу места кои го немаат ова, но на места што го имаат, ова е голема помош. Прочитајте го темелно и чувајте го на безбедно место дома.

Основните Права вклучуваат:

Празници - освен ако работодавецот може да докаже дека тоа ќе предизвика непотребни тешкотии, тој мора да дозволи празнување на верските празници.

На работодавачите им е исто така ограничено да се распрашуваат за идната достапност на вработениот во одредени периоди.

Кодекс на облекување - работодавците не смеат да одржуваат рестриктивен кодекс на облекување во директен конфликт со верските обврски на вработениот.

Дискриминација - незаконски е работодавецот да отпушти или да одбие да вработи исклучиво врз основа на нивната религија. Исто така, незаконски е вработените да бидат префрлени на унапредување, исклучени од специјални програми за обука или деградирани од религиозни причини.

Во 1997 година, Прес. Клинтон издаде упатства за федералните вработени (владини работници) во врска со религијата на работното место.

Иако тие се применливи само за федералните работници, овие упатства се користени од многу бизниси како рамка за нивните сопствени верски политики.

Насоките вклучуваат:

Изразување во приватни работни области - Религиозните изрази во области кои не се отворени за јавноста се почитуваат на ист начин како што се дозволени нерелигиозни изрази. Поточно, на членовите им е дозволено да имаат религиозна литература на своите клупи и да вклучуваат религиозни икони или постери во нивната работна област.*

*Сега ова е за федералните вработени во САД и можеби нема да важи за повеќето работни места во приватната индустрија.

Изразување Меѓу Колегите вработени:

Вработените имаат право приватно да разговараат за нивните религиозни ставови, се додека тие ставови не се вознемирувачки за колегите. Тие исто така имаат право да прикажуваат верски пораки на облеката, да носат верски медаљони или накит надвор од нивната облека.

Принуда на вработените - на претпоставениот не му е дозволено да ја користи својата позиција на авторитет за да ги принуди вработените да го променат своето однесување во однос на религијата.

Надзорниците не смеат да бараат од вработените да присуствуваат на верски настани или да користат религиозни фактори за да го одредат статусот на вработениот во компанијата.

Вознемирување - вработените се заштитени од употреба на повторени погрдни или запаливи коментари за нивната религија, без разлика дали се работи за надзорници или колеги. Ова вклучува постојано вознемирување или несакана прозелитизација, исклучување на вработениот од работните групи или повторени вербални напади.

За жал, вознемирувањето и дискриминацијата постојат на работното место и покрај упатствата и законите донесени во САД.

ЗАШТИТЕТЕ СЕ ОД ВОЗНЕМИРУВАЊЕ: Според истражување од 1997 година, најчестите проблеми поврзани со религијата на работните места во САД беа прозелитирањето и религиозното вознемирување. Никој не треба да биде принуден да се бори со непријателско работно опкружување, но сепак многу од алтернативните вери „го земаат“ тоа секојдневно, плашејќи се од репресалии или отпуштање доколку се изјаснат.

Преземајќи неколку мерки на претпазливост, можете да ги искористите вашите права на религиозно изразување без страв од одмазда од претпоставените или соработниците.

Вашиот службеник за ЕО -

Повеќето поголеми фирми вработуваат службеник за еднакви можности. Ова лице е задолжено да се погрижи компанијата да се усогласи со сите упатства и прописи на EEOC. Ако практикувате малцинска религија, или оној што често е погрешно разбран од пошироката јавност, погрижете се вашиот службеник за ЕО да ги разбере фактите за вашата вера ПРЕД да се појават какви било проблеми.

„Добар Вработен“ - најчестата измама да се ослободи работното место од несакан вработен е „лошата перформанса“. Бидете сигурни дека сте подготвени!

Ако добиете белешки или пост-белешки со пофалби за вашата работа, чувајте ги во датотека со датумот и природата на работата. Чувајте ги вашите награди и пофалници, заедно со датумите. Чувајте ги овие дома и на безбедно место. Ако ве отпуштат поради слаби перформанси, вашата датотека ќе биде од непроценлива вредност во докажувањето на вашиот случај.

Џебен весник - ако некој даде груб или погрден коментар за вашата вера, запишете го во мала тетратка, заедно со датумот, времето, местото и сите сведоци на разговорот. Не само што ќе го обесхрабри вознемирувањето, туку и ќе имате евиденција за повторени прекршоци доколку некогаш треба да се пожалите кај вашите претпоставени. Чувајте резервна копија дома на безбедно место.

Религиозното изразување во канцеларијата е рамнотежа помеѓу верата и бизнисот. Не обидувајте се да го направите вашиот работен простор во „храм далеку од дома“. Користете примери на соработници и канцелариска политика за да одредите што треба или што не треба да ставате на вашата маса и ѕидови.

Не се извинувај - имаш право на твоите верувања.

Ако некој започне религиозна дискусија што не ви се допаѓа, учтиво кажете му дека не сте заинтересирани. Ксианите што изјавија дека ќе се „молат“ за вас е малтретирање и заплашување во правна смисла на работното место. Доколку опстојат, информирајте ги за вашите граѓански права и упатете ги на упатствата на EEOC за религија на работното место. Ако тоа не функционира, пријавете ги на претпоставен. Не заборавајте да водите евиденција за сите детали - имиња на сите засегнати, датум, време, место итн.

Понекогаш, дури и најсилните предупредувања и поплаки имаат мал или никаков ефект врз дискриминацијата. Во тој случај, можеби ќе треба да го пријавите вашиот работодавец до Комисијата за еднакви можности за вработување на САД (EEOC)владината агенција задолжена за заштита на вашите граѓански права.

Обвиненијата за дискриминација врз основа на религија МОРА да се поднесат во рок од 180 дена од инцидентот. Обвиненијата може да се поднесат лично, по пошта или по телефон со контактирање на најблиската канцеларија на EEOC. Ако нема канцеларија на EEOC во непосредна близина, јавете се на бесплатниот телефонски број 800-669-4000 или 800-669-6820 (TDD) за повеќе информации.

Факти за верска дискриминација ЛИНК

 

ПРАВА ЗА ДЕЦА И ТИНЕЈДЕЕЦИ КОИ СЕ ВО ЈАВНИ УЧИЛИШТА ВО САД:

За оние од вас кои сте во државни училишта во САД, уставот ве заштитува и спроведува поделба на црквата и државата.

Многу училишта, особено во областа позната како „библиски појас“ ќе се обидат на кој било начин да ги заобиколат овие закони. Важно е да се води евиденција, исто како и возрасните кои се соочуваат со дискриминација на работното место.

Првиот амандман на Уставот на САД вели дека секој во Соединетите Држави има право да ја практикува својата религија или воопшто да нема религија.

Важно е да ги знаете вашите права. Луѓето кои ги прекршуваат овие права го кршат законот и подлежат на дисциплински мерки исто како и сите други. Важно е само да не го пуштиш, или погледнете на другата страна. Ако сите ги игнорираа прекршувањата на нивните граѓански права, никој немаше да биде слободен.

Ксианите се познати по присилувањето на нивните религиозни верувања врз децата и тинејџерите; користејќи страв, митови и секакви други неетички тактики за да ги зароби младите умови. Во опкружување на јавното училиште, ОВА Е НЕЛЕГАЛНО!!

НЕУСТАВНО Е ДА СЕ УЧИ ВЕРА ВО ЈАВНИТЕ УЧИЛИШТА. Јавните училишта се раководени од владата и финансирани од даночните обврзници. Тие мора да го почитуваат Првиот Амандмант. Ова значи дека иако можат да предаваат ЗА влијанијата на религијата во историјата, литературата и филозофијата, НО, тие не можат да ПРОМОВИРААТ верски верувања или практики како дел од училишната програма. Бидејќи приватните и парохиските училишта не се управувани од владата, Првиот Амандмант не се однесува на нив.

Учениците имаат законско право да бидат изземени од некои училишни активности доколку тие се во спротивност со нивните религиозни убедувања.

НА НАСТАВНИКОТ ВО ЈАВНО УЧИЛИШТЕ ИМ ЗАБРАНЕТ ПОЧНУВАЊЕ НА ДЕНОТ ИЛИ СРЕДБА СО МОЛИТВА Било какви молитви, читања на библиски текстови и побожни говори со звучници го прекршуваат Првиот Амандмант затоа што ја ПРОМОВИРААТ РЕЛИГИЈАТА. Ова е точно дури и ако молитвата е „не-деноминационална“ (не е од некоја посебна религија.) Моментите на тишина може да бидат неуставни -- зависи од тоа дали вистинската причина поради која се држат е да се поттикне молитвата. НЕУСТАВНА Е И СТУДЕНТСКАТА ЛЕД МОЛИТВА.

Индивидуалните ученици имаат право да се молат кога сакаат, се додека не ја нарушуваат наставата во училницата или другите образовни активности; или обидете се да ги принудите другите да се молат заедно со нив. Ако училишниот службеник ви кажал дека воопшто не можете да се молите во текот на училишниот ден, вашето право да ја практикувате вашата религија е повредено.

Ако сметате дека вашите права се прекршени, првиот чекор е да разговарате за ова со училишен советник или директор. Ако има повеќе од еден од вас, има сила во бројките и треба да одите сите заедно. Ако ништо не е направено или лицето кое е надлежно се обиде да омекне сапун, избегнува или се оправдува за проблемот, предупредете ги дека ќе го подигнете ова на повисоко ниво ако нешто не се направи веднаш. Училишниот одбор, област, ACLU...

Повеќето државни училишта обезбедуваат прирачник на почетокот на годината за нивните ученици кои посетуваат и важно е да го прочитате ова и да го користите доколку е потребно.

За жал, повеќето луѓе веруваат во она што им е кажано во врска со Сатанските практики од нашите непријатели. Информирајте ги претпоставените дека го почитувате законот и ги знаете вашите законски права и дека треба да го добиете истото ниво на почит како и секој друг. Сè помалку е дискриминација.

За повеќе информации во врска со верските права на учениците во јавните училишта:

ACLU: Students' Rights


Повеќе Линкови:

American Civil Liberties Union

American Atheists; for Seperation of Church and State

Americans United for the Seperation of Church and State